top of page

Werken vanuit je talenten

  • gerjan4
  • 16 sep 2024
  • 2 minuten om te lezen

Ken je dat?


  • Je besteedt in je werk meer tijd aan ‘corvee-taken’ dan je zou willen ­­­– taken die je niet leuk vindt, maar die er nou eenmaal bij horen.

  • Je werkt de hele dag hard en doet zinvolle dingen, maar komt toch niet voldaan thuis.

  • Bij het jaarlijkse voortgangsgesprek met je leidinggevende krijg je wel positieve feedback, maar ga je toch de deur uit met actiepunten op onderdelen van je werk waar je eigenlijk geen energie van krijgt.


Zomaar een aantal voorbeelden uit de alledaagse praktijk. Herken je ze bij jezelf? Ik in ieder geval wel. Een groot deel van mijn werkzame leven tot nu toe, heb ik leuk werk gehad in interessante organisaties en met fijne collega’s. En toch… toch waren er die vragen die zo nu en dan weer naar boven kwamen. Word ik nu echt gelukkig van wat ik doe? Past dit werk echt bij mij? Kan ik echt goed worden in de punten die ik nog moet ontwikkelen? En wíl ik dat eigenlijk wel?


Traditionele manier van ontwikkelen

Wanneer we bezig zijn met groei en ontwikkeling, richten we ons vaak op wat nog niet goed gaat en wat kan (of moet) verbeteren. We kijken daarbij vooral naar kennis of vaardigheden die we nog missen. We volgen cursussen of we zoeken een coach en hopen zo iets waar we niet goed in zijn, tot een acceptabel niveau op te krikken. Het punt is: je wordt er nooit écht goed in. En dat kost energie.


Talentgericht ontwikkelen


Talentgerichte ontwikkeling

Talentgericht ontwikkelen gaat uit van een andere benadering. Het centrale idee is dat de focus ligt op wat je al goed doet, wat je van nature gemakkelijk afgaat, wat je snel oppikt of waar je als vanzelf naartoe getrokken wordt. Oftewel: je talenten. Vervolgens ligt de nadruk op het verder ontwikkelen van die talenten tot sterke punten waarmee je écht van waarde kunt zijn voor je werk, je collega’s en je organisatie. En het leuke is, je ben ook nog eens bezig met waar je écht goed in bent en waar je plezier uit haalt.


Fun fact: uit wereldwijd onderzoek van Gallup blijkt dat mensen die de kans krijgen hun talenten en sterke punten in te zetten, tot 6 keer zo vaak aangeven dat ze elke dag de gelegenheid krijgen om te doen waar zij het beste in zijn. Klinkt goed toch?


En wees gerust: iedereen heeft talenten. De kunst is om ze te herkennen, te begrijpen en te waarderen. Zo ontdek je welke unieke bijdrage jij met jouw talenten kan leveren. En dat is een verdraaid leuke ontdekkingsreis!






bottom of page